CONGRESSO MUNDIAL DE VETERINÁRIA EQUINA – WEVA – Congress of the World Equine Veterinary Association

Publicado: 28 de março de 2013 em Sem categoria

” There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man.” – Winston Churchill

“Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!” – Jókai Mór

 

Program and Keynote Speakers

DAY 1, Thursday 3rd October

07:00-08:00 Registration
Time Plenary session
08:00-08:15 Opening Ceremony 
Welcome from Dr Ravi Reddy, Dr Zita Makra, Minister Sándor Fazekas(15 min)
08:15-08:30 Dr David Hodgson inducted as the new President of WEVA & acknowledgement of WEVA board members exiting board(15 min)
08:30-08:40 Merial Applied Research Award presented(10 min)
08:40-09:30 Presentation by winner of the Merial Applied Research Award – to be announced(50 min)
09:30-10:30 Infectious Disease News Hour: Drs Des Leadon and Conny Herholz(60 min)
10:30-11:00 Coffee break and Exhibition hall(30 min)
11:00-12:00 State of the Art: 
Dr Louise Southwood: Colic – Lessons from the past and expectation for the future, what’s new?(60 min)
  MODERATOR:
Dr Tim Greet
Time Session 1 Session 2 Session 3
  Reproduction Colic Abstracts
12:00-12:30 Patrick McCue: The problem mare – Ovarian issues(30 min) Péter Sótonyi: Topographic anatomy of a standing horse’s abdominal organs(30 min) 4 × 15 minutes
12:30-13:00 Patrick McCue: The Problem Mare – Uterine issues(30 min) Gábor Bodó: Laparoscopy: nephrosplenic space closure(30 min)
  MODERATOR:
Dr Ravi Reddy
MODERATOR:
Dr Warwick Bayly
MODERATOR:
Dr Harry Werner
13:00-14:00 Lunch (60 min)
  Musculoskeletal Competition Infectious disease & Parasitology
14:00-14:30 Sue Dyson: Saddle slip may be an indicator of hindlimb lameness(30 min) Warwick Vale: Doping and medication control(30 min) Mark Crisman: Equine tick borne diseases including Lyme Disease
14:30-15:00 Stefan Witte: Platelet rich plasma use in superficial digital flexor tendon (SDFT) injury(30 min) David Hodgson: Management of emergency medical conditions at competition(30 min) Neimar Roncati: Piroplasmosis: an update(30 min)
15:00-15:30 Laurie Goodrich: Stem cell use in tendon and ligament injury(30 min) Des Leadon: Transportation of horses(30 min) Róbert Farkas: Vectors and vector-borne infections of horses in Hungary(30 min)
15:30-16:00 Sue Dyson: Carpal injuries in sport horses(30 min) Tim Greet: Management of acute trauma at competition(30 min) Ekaterina Zabegina: Update on vaccines used around the world(30 min)
  MODERATOR:
Dr Richard Corde
MODERATOR:
Dr Des Leadon
MODERATOR:
Dr Neimar Roncati
16:00-16:30 Coffee break and Poster session(30 min)
  Musculoskeletal Respiratory Abstracts
16:30-17:00 Jörg Auer: Management and treatment of long bone fractures(30 min) Anne Courouce: Endoscopy at rest(30 min) 8 × 15 minutes
17.00-18:00 Tim Greet: Angular limb and flexural deformities – an overview(60 min) Eric Parente: Diagnosis of upper respiratory abnormalities using dynamic endoscopy: treadmill vs. overground endoscopy(60 min)
18:00-18:30 Jörg Auer: Management of fractures of the vestigial MC/MT bones(30 min) Eric Parente: Nasal discharge(30 min)
  MODERATOR:
Dr Gary Norwood
MODERATOR:
Dr Anne Courouce
MODERATOR:
Dr Siraya Chunekamrai
18:40-20:00 Welcome cocktail reception at Budapest Congress Center(80 min)

DAY 2, Friday 4th October

Time Session 1 Session 2 Session 3
  Gastrointestinal Cardio-Respiratory Competition
08:00-08:30 Bianca Schwarz: Equine grass sickness(30 min) Stefan Pronost: Horse flu: an update on equine influenza virus(30 min) Annamária Nagy: A global study on international endurance rides(30 min)
08:30-09:00 Anthony Blikslager: Triaging a horse with colic(30 min) Eric Richard: Biomarkers and risk factors of lower airway inflammation (IAD)(30 min) Dominik Burger: International Endurance Racing: quo vadis?(30 min)
09:00-09:30 Louise Southwood: Expectations following colic surgery(60 min) Michael Hewetson: Clinical examination of the horse with cardiovascular disease and interpretation of murmurs(30 min) József Tóth: Treatment of recurrent ocular diseases in sport horses with consideration to doping(30 min)
09:30-10:00 Michael Hewetson: Introduction to electrocardiography – recognition of common abnormalities(30 min) Abstracts in topics consistent with competition session2 x 15 minutes (30 min)
  MODERATOR:
Dr Gábor Bodó
MODERATOR:
Dr C.J.(Kate) Savage
MODERATOR:
Dr David Hodgson
10:00-10:30 Coffee break and Exhibition hall(30 min)
  Ophthalmology Reproduction Abstracts
10:30-11:00 Ann Dwyer: Tracks of my tears: The equine globe and cornea(30 min) Patrick McCue: The problem mare: reproductive evaluation(30 min) 10 × 15 minutes
11:00-11:30 Ann Dwyer: The many faces of Uveitis(30 min) Sandro Barbacini: Frozen semen processing and quality control(30 min)
11:30-12:00 Bernhard Spiess: Equine Recurrent Uveitis (surgical management: vitrectomy/CsA implants)(30 min) Patrick McCue: Hormone Therapy in the Mare(30 min)
12:00-12:30 Ann Dwyer: Cry me a river: Corneal problems in horses(30 min) Patrick McCue: Assisted reproduction in the mare including embryo transfer and intracytoplasmic sperm injection(30 min)
12:30-13:00 Bernhard Spiess: Non-ulcerative keratitis (IMMK, the role of EHV etc.)(30 min) Giorgio Ricardi: Rectovestibular Injuries in the Mare(30 min)
  MODERATOR:
Dr Zita Makra
MODERATOR:
Dr Sandro Barbacini
MODERATOR:
Dr Warwick Bayly
13:00-14:00 Lunch(60 min)
  Respiratory Neonatal Young WEVA/Neurology
14:00-14:30 Eric Parente: Recurrent laryngeal neuropathy: the latest summary(30 min) Nóra Nógrádi: Assessment and stabilization of the compromised neonatal foal(30 min) Stefan Pronost: Equine herpesvirus myeloencephalopathy: an update on EHV-1(30 min)
14:30-15:00 Anne Courouce: Poor performance in the horse(30 min) Nóra Nógrádi: Ultrasonographic examination of the neonatal foal (chest, abdomen, umbilicus)(30 min) Warwick Bayly: Basic Neurologic examination(30 min)
15:00-15:30 Vinzenz Gerber: Recurrent Airway Obstruction (RAO)(30 min) Infectious DiseasesMark Crisman: West Nile Virus (WNV) – What’s new in the horse?(30 min) Harry Werner: How to perform basic nerve blocks in the field(30 min)
15:30-16:00 Eric Parente: Guttural pouch disease: an update(30 min) Orsolya Kutasi: WNV outbreaks in Europe(30 min) Nóra Nógrádi: How to collect spinal fluid in the horse(30 min)
  MODERATOR:
Dr Vinzenz Gerber
MODERATOR:
Dr Ekaterina Zabegina
MODERATOR:
Dr Neimar Roncati
16:00-16:30 Coffee break and Poster session(30 min)
  Gastrointestinal Endocrinology Abstracts
16:30-17:00 Anthony Blikslager: Medicating horses with colic(30 min) Zoltán Bakos: Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) in horses: practical hints(30 min) 6 × 15 minutes
17:00-17:30 Louise Southwood: Management of impaction(30 min) C.J. (Kate) Savage: Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) versus Equine Metabolic Disease (EMS) – What’s the difference? 
Part 1(30 min)
17:30-18:00 Barbora Berzdekova: Equine gastric ulcer syndrome (EGUS)(30 min) Vinzenz Gerber: Discussion of clinical cases of PPID & EMS 
Part 2(30 min)
  MODERATOR:
Dr Zita Makra
MODERATOR:
Dr Vinzenz Gerber
MODERATOR:
Dr David Hodgson
18:30 – 
late night
Horse Show and Dinner at Lázár Equestrian Park 
(Optional program)

DAY 3, Saturday 5th October

Time Session 1 Session 2 Session 3
  Musculoskeletal Welfare Abstracts
08:00-08:15 Sue Dyson: Proximal injuries of the accessory ligament of the DDFT(30 min) Derek Knottenbelt: Results of equine tumor treatment(45 min) 8 × 15 minutes
08:15-08:30
08:30-08:45 Laurie Goodrich: Recent advances in arthritis treatments – a summary(30 min)
08:45-09:00 Siraya Chunekamrai: Equine welfare change through human behavioural change(30 min)
09:00-09:15 Laurie Goodrich: Antimicrobial delivery by intrasynovial catheterisation(30 min)
09:15-09:30 Derek Knottenbelt: Ocular pathology in working equids(45 min)
09:30-09:45 Sue Dyson: Lameness case discussions(30 min)
9:45-10:00
  MODERATOR:
Dr Ravi Reddy
MODERATOR:
Dr Siraya Chunekamrai
MODERATOR:
Dr Richard Corde
10:00-10:30 Coffee break and Exhibition hall(30 min)
  Surgery Respiratory Anesthesiology/Neurology
10:30-11:00 John Walmsley: Introduction to Arthroscopy(30 min) Eric Parente: Laser Surgery in the upper airway(60 min) Claudia Spadavecchia: Pain recognition(30 min)
11:00-11:30 Laurie Goodrich: Advanced Arthroscopy(30 min) Kata Veres: Perioperative pain treatment(30 min)
11:30-12:00 John Walmsley: Wobblers: A practical approach to the diagnosis and a review of surgical treatment(60 min) Eric Parente: Evaluation and treatment of sinus disease(30 min) Claudia Spadavecchia: Neuropathic pain(30 min)
12:00-12:30 Eric Richard: Diagnostic methods for exercise-induced pulmonary haemorrhage (EIPH)(30 min) Kata Veres: Managing emergencies in equine anaesthesia(30 min)
12:30-13:00 Mark Crisman: Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs): an update(30 min) Michael Hewetson: Strangles – New insights into an old disease(30 min) Zita Makra: Use of acupuncture to relieve ocular pain(30 min)
  MODERATOR:
Dr Tim Greet
MODERATOR:
Dr Harry Werner
MODERATOR:
Dr Orsolya Kutasi
13:00-14:00 Lunch(60 min)
  Plenary session
14:00-16:00 J. M. Denoix: Live horse ultrasonographic demonstration(120 min)
  MODERATOR:
Dr Anne Courouce
16:00-16:30 Coffee break and Poster session(30 min)
Time Session 1 Session 2 Session 3
  Musculoskeletal Gastrointestinal Internal Medicine
16:30-17:00 Stefan Witte: Anatomy and clinical disease of the less commonly affected tendon sheaths and bursae(60 min) Louise Southwood: Making the decision – surgical versus medical management(30 min) Michael Hewetson: Diagnostic approach to anemia in the horse(30 min)
17:00-17:30 Nóra Nógrádi: Lawsonia intracellularis – an emerging disease of weanling foals(30 min) Eric Richard: How to interpret the microbiological investigation of respiratory fluids(30 min)
17:30-18:00 Stefan Witte: Clinical relevance of using Kinematics(30 min) Mark Crisman: Rational antimicrobial usage(30 min) Abstracts in similar topics4 × 15 minutes
18:00-18:30 Annamária Nagy: What have we learnt from MRI of the carpus and proximal metacarpal region(30 min) Michael Hewetson: Diagnostic approach to chronic diarrhea in the horse(30 min)
  MODERATOR:
Dr Ravi Reddy
MODERATOR:
Dr Gábor Bodó
MODERATOR:
Dr Gary Norwood
18:30-19:00 Closing ceremony – where will the next WEVA Congress be?(30 min)

Keynote speakers of the Congress

Jörg Auer Prof., DVM, Dr.h.c, MS, DACVS, DECVS (Switzerland) 
Zoltán Bakos DVM, PhD, DECEIM, MRCVS (UK) 
Sandro Barbacini DVM (Italy) 
Warwick Bayly BVSc, MS, PhD, DACVIM (USA) 
Barbora Bezdekova DVM, PhD, DECEIM (Czech Republic) 
Anthony Bliksager DVM, PhD, DACVS (USA) 
Gábor Bodó DVM, PhD, habil, DECVS (Switzerland) 
Dominik Burger DrMedVet (Switzerland) 
Siraya Chunekamrai DVM, PhD (Thailand) 
Anne Courouce DVM, PhD, DECEIM (France) 
Mark Crisman DVM, MS, DACVIM (USA) 
Jean-Marie Denoix DVM, PhD (France) 
Ann Dwyer DVM (USA) 
Sue Dyson MA, VetMB, PhD, DEO, FRCVS (UK) 
Róbert Farkas Prof., DVM, PhD, DEVPC (Hungary) 
Vinzenz Gerber PD, DVM, PhD, DACVIM, DECEIM, FVH (Switzerland) 
Laurie R. Goodrich DVM, PhD, DACVS (USA) 
Tim Greet Prof., BVMS, MVM, Cert EO, DESTS, DECVS, FRCVS (UK) 
Conny Herholz DVM, PhD, DECEIM (Switzerland) 
Michael Hewetson BVSc, BSc, DECEIM, CertEM, MRCVS (Finland) 
David Hodgson BVSc, PhD, DACVIM, FACSM (USA) 
Derek Knottenbelt OBE, BVM&S, DVM&S, DECEIM, MRCVS (UK) 
Orsolya Kutasi DVM, PhD (Hungary) 
Des Leadon MA, MVB, MSc, FRCVS, DECEIM (Ireland) 
Zita Makra DVM (Hungary) 
Patrick McCue DVM, PhD, DACT (USA) 
Annamária Nagy DVM, FRCVS (UK) 
Nóra Nógrádi DVM, DACVIM, CVA (Dubai) 
Eric J. Parente Prof., DVM, DACVS (USA) 
Stéphane Pronost MSc (France) 
Ravi Reddy MRCVS, BVSc (India) 
Giorgio Ricardi DVM (Italy) 
Eric Richard DVM, MSc, PhD (France) 
Neimar Roncati DVM (Brazil) 
C.J. (Kate) Savage BVSc(Hons), MS, PhD, DACVIM (Australia) 
Bianca Schwarz DrMedVet, DECEIM (Germany) 
Louise Southwood BVSc, PhD, DACVS, DACVECC (USA) 
Péter Sótonyi Prof., DVM, PhD, DSc, Dr.h.c. (Hungary) 
Claudia Spadavecchia DVM, DECVA, PhD (Switzerland) 
Bernhard Spiess DACVO, DECVO (Switzerland) 
József Tóth Prof., DVM, PhD, DSc (Germany) 
Warwick Vale BSc, BVMS, Hons (Australia) 
Kata Veres DVM, DECVAA (UK) 
John Walmsley MA, VetMB, Cert EO, DECVS (UK) 
Harry Werner DVM (USA) 
Stefan Witte DVM, DACVS, DACVSMR (Switzerland) 
Ekaterina Zabegina DVM (Russia)

Deixe uma resposta

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair / Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair / Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair / Alterar )

Foto do Google+

Você está comentando utilizando sua conta Google+. Sair / Alterar )

Conectando a %s